lørdag 9. september 2000                                                                                                   50 ÅR MED BASSERNE

Den store basse himseif - Mortimer Addison Walker - med sit livsværk.

Tre år efter kom hans første tegneserie - 'Lime Juicers* - i avisen Kansas City Journal.

Da Mort Walker kom på college, havde forældrene ikke mulighed for at betale hans skoleudgifter, så i sin fritid lavede Mort Walker tegninger til et firma, der solgte lykønskningskort udstyret med små vers og en tegning.

- Da jeg begyndte, var motiverne    udelukkende blomster, smukke landskaber og søde dyr. Jeg lavede humoristiske tegninger, og tilsyneladende fornyede det hele branchen. I dag er alle den slags kort jo humoristiske. Mort Walker forlod college og kom på University of Missouri, men kortfirmaet fortsatte med at sende vers.

- De betalte mig én dollar pr. kort. Jeg tjente 75 dollar om ugen. Det var mere, end min far tjente.

Efter fire år i hæren, hvor han blandt andet var løjtnant i Italien i den sidste tid af Anden Verdenskrig, drog Mort Walker til New York for at slå sig igennem som tegner.

15.600 STRIBER

 - Jeg boede i 1947 i en kondemneret bygning og

havde kun nogle få dollar i banken. Det var ikke så sjovt - især ikke efter at mine første 200 tegninger var blevet afvist. Men Mort Walker bed tænderne sammen, og i 1949 begyndte lykken at vende. Han fandt på en figur, som hed Spider. En afslappet fyr med hatten nede i øjnene. Spider blev hovedperson i en række vittighedstegninger, og Mort Walker fandt ud af, at han også kunne være hovedperson i en tegneserie. Han lavede en række prøvestriber, og serien blev antaget af King Features Syndicate. Hovedpersonens navn skulle bare ændres, for der fandtes en tegneserie i forvejen, som hed noget med 'Spider*. Navnet blev Beetle Bailey - Jens Fup på dansk. I 1951 gik han ind i hæren, og resten er historie Mort Walker har produceret 15.600 striber og 2600 søndagssider med Basserne, men oveni har han endda haft gang i adskillige i andre serier.

HAGAR

 I 1953 tog Jens Fup på orlov, og mens han var hjemme hos sine forældre, fik de besøg af Jens' søster Misse, hendes mand Mads

samt parrets børn. Siden tog Jens naturligvis tilbage til Pløresødalejren, men Mort Walker fandt ud af, at den familie faktisk fortjente en serie for sig selv. 'Mads og Misse' lavede Mort Walker sammen med Dik Browne. Yderligere syv serier har Mort Walker haft fingrene i: 'Fru  Fitz'  Pensionat', 'Sams serie', 'Olsens ark', 'Sam & Silo', 'Marius og Missa', 'Betty Boop og Felix' samt 'Lasse og Pjalte'. 'Basserne' har i mange år været verdens tredje mest solgte tegneserie, og lagt sammen med de andre serier er Mort Walker uden konkurrence den meste læste tegneserieskaber i historien.

- Mit arbejde starter, når jeg sidder i en god stol. Jeg skriver løs. Ofte uden at vide, hvor jeg skriver mig hen, og når jeg så lander i en blindgyde, er jeg nødt til at finde på en vittighed for at komme ud igen. Typisk får jeg omkring 30 ideer på sådan en dag. Nogle dage efter ser jeg på ideerne, og halvdelen kan kasseres, men resten laver jeg til skitser.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mortimer Addison Walker blev født 3. september 1923 i El Dorado, Kansas. Bynavnet lyder jo kønt, men det var en støvet, stinkende by skabt af datidens hastigt voksende behov for olie. Bedre blev det ikke, da familien nogle år senere flyttede til Amarillo, Texas:

 - En sygdom havde netop udryddet alle træerne i Amarillo. Som hævn satte jeg mig straks på en kaktus. Nogle dage senere troede jeg, at en flaske med piller var slik, og spiste hele indholdet. Jeg lå i koma i 24 timer - men det er nu ikke en dårlig tilstand at være i, når man er i Amarillo. Senere fulgte andre beskidte og lugtende byer, som kunne takke olien for deres eksistens. Mort Walkers far var nemlig arkitekt, og han havde regnet den ud:

 - Min far mente, at olien

tiltrak folk, og folk havde børn, og børn havde brug for skoler, så han fulgte olien og byggede skoler, kirker og så videre. På den måde virkede planen jo godt nok, men Mort Walkers far var ikke forretningsmand.

 - Han forlangte aldrig nok for sit arbejde, så vi havde aldrig nok. Vi boede i et lille hus uden lys, varme eller kloakering. Vi badede i en zinkbalje i baghaven og læste postordrekataloget i et meget mindre hus endnu længere tilbage i haven. Det var ved den tid, jeg udviklede min livsfilosofi: Pouerty sucks - fattigdom er træls.

LØJTNANT

Meget tidligt fandt Mort Walker ud af, at han ville leve af at tegne, og allerede da han var ti år, fik han offentliggjort sin første vittighedstegning i en avis.

Start  -  Næste